Sökhelg

2010-05-23 18:09

Det går fortfarande upp och ner med Lexus tillfrisknande. Den senaste veckans värmebölja har tagit hårt på honom, han har mest legat under altan. Det vet man väl själv hur det är med värme om man inte känner sig riktigt frisk. Några träningspass har det i alla fall blivit, med varierat resultat. Har jobbat de flesta kvällarna den senaste veckan, men i tisdags var jag i alla fall ledig och kunde åka ut till klubben och träna. Lite svalare på kvällen, och genast bättre resultat. Det går i alla fall mer framåt än bakåt. Var ledig i fredags, och hade planerat att åka utsocknes för en heldags-träning. Nu tog jag ( med viss övertalning) ett klokt beslut om att inte åka när han inte kändes riktigt bra. Dessutom hade ett åskoväder dragit ut över den tilltänkta träningsplanen, så den hade mer eller mindre regnat bort över natten. Nåja, ingen träning och ledig dag, läge för lite hushållssysslor. Ägnade förmiddagen åt ( välbehövd) städning, sen blev det gräsklippning och lite ogräsrensning, därefter städade jag poolen och avslutade dagen med årets premiärdopp, 26 grader, riktigt behagligt.

Igår var det collieträff med temat sök. Jag hade lovat att hålla i det, och vi var i underbara Kilsbergen, vilka marker. Jättekul att så många kom, tror vi räknade till 14 collies, en tax och en kleinspitz. Började med teoretisk inledning om sök, därefter hjälptes vi alla åt att valla rutan. Sen var det tänkt att Lexus skulle visa ett appellsök tävlingsmässigt, en baggis för honom. Ha! Det blir aldrig som man tänkt sig med dessa djur. Han missade första figgen totalt, trots att han verkligen letade. Det var inte det vanliga drivet i honom, och det kan ju vara värmen, det var väldigt varmt och kvavt.  Nåväl, den andra figgen gick jättebra, och sen tog tiden slut men vi gick ändå tillbaka till den första figgen, och nu hittade han den. Har grubblat en hel del på vad som gick fel, och en tänkbar förklaring är att bakkanten på rutan gick lite snett bakåt, alltså skulle jag ha skickat honom lite bakåt, dessutom låg figgen väldigt nära bilarna, vet inte om det kan ha påverkat. Eller också hade han bara en dålig dag. Typiskt när man ska visa. Men det är bara att träna vidare, alltid lär man sig nåt, och det var ju bra i utbildningssyfte. Efter en kort fikapaus så var det dags för alla att få prova på några skick. Vi hade hundar i mycket varierande ålder och sökerfarenhet. Ett par valpar var också med, och babyskicken var jätteroliga. Alla hundar ( och förare) var jätteduktiga, och jag hoppas det gav mersmak till fortsatt sökträning. När alla var klara beordrade jag ut två figgar i skogen och körde på nytt med Lexus, och nu gick det mycket bättre. Tack alla för en mycket trevlig dag, om än lite varm dag. Kan lova att det var mycket skönt med ett svalkande dopp när jag kom hem, nu var det 28 grader i vattnet.

Idag hade jag lovat att ställa upp och köra lägresök på domar- / tävlingsledarexaminering. Ett bra tillfälle att få köra tävlingsmässigt och stämma av träningen. Pga att Lexus varit lite låg under veckan så blev jag lovad att bara behöva köra söket, inte lydnaden. Eftersom det finns så få skallmarkörer häromkring så vill de gärna ha med honom på såna här grejor. Kändes sådär att åka dit efter gårdagens miss, men lovat är lovat. Vi måste ju ha domare och tävlingsledare för att kunna tävla. När vi samlades i klubbstugan på Hallsta BK för information så kom det fram att de behövde någon högrehund också, och helt plötsligt hör jag en röst i min mun som säger; "-jag kan köra högre". Hade jag redan glömt bort gårdagens miss i appellrutan? OK, sagt är sagt, vi tränar ju i alla fall oftast på 300 m, så längden har han ju, men nu var det ju "tävling". Helt plötsligt skulle han springa hundra meter längre med samma antal figgar. Med flera domaraspiranter, tävlingsledaraspiranter, referensdomare och examinator så var det fullt med folk på stigen, något som inte berörde Lexus alls. Ok, det var bara att köra, blev nästan lite nervös vilket är bra ur träningssynpunkt. Började skicka åt vänster, oj, där kom första markeringen. Skönt! Ett mycket bra skall och bra ute hos figgen. Därefter skick åt höger, tomt. Efter ytterligare några tomslag åt båda hållen så stog det en skogskoja en liten bit in från stigen på höger sida. Ordentligt igenbommad med fönsterluckor och rejäl dörr. Lexus började vandra runt och till slut kom skallet, väldigt tveksamt. OK, markering är markering, men jag var ganska säker på att det var hans första blindmarkering. Ingen domare började röra på sig, men det var bara att gå fram till hunden. Gissa lyckan när man hörde "- figuranten kan komma fram". Min duktiga hund, men det här måste vi absolut träna mer på, så är det nå`n som har en skogskoja stående nånstans i nån skog, hör av er. Oj, nu hade vi två figgar, och 100 m-linjen passerad.  Skickade till vänster igen och nu kom en markering igen. Duktig hund. Trots ett litet lyft på benet och dålig markering på kojan så fick vi höga betyg av alla, det lägsta var 8. Med andra ord så skulle dagens sökarbete räcka för uppflyttning till Elit! ( Om det inte vore för lydnaden). Det blev en lång men trevlig väntan innan alla fem ekipage kört sitt i skogen, men då var det gott med en kopp kaffe i klubbstugan. Nu började jag nästan ångra att jag inte skulle köra lydnaden, för nu var det verkligen en Lexus i kanonform. Men med tanke på regnet som kom, och att jag redan straffat ut mig genom att köra högre sök, så var det rätt skönt att åka hem. Det var en trött men nöjd hund jag hade med mig, men efter ett par timmars vila så körde vi lite lydnadsträning som gick riktigt bra. Skönt för Lexus att det är lite svalare idag, men det måste ju fungera i värmen också, med tanke på kommande övningar.


3 kommentarer

Namn: Erica
Tidpunkt: 2010-05-24 09:09
Du vet väl att det är inte alltid det är säkert att det "lätta" är enkelt? Lexus som är van att köra svårare än den klass ni tävlar i kanske hade svårt att sadla om till appellklassen?
Fast - det ska erkännas; något större tryck var det inte i honom i lördags. Synd, för jag tror att han hade imponerat STORT om han hade varit sitt vanliga jag. Nu var det varmt och lite speciella förutsättningar. Rutan var ju också något "sned".
Bortsett från det gjorde du ett ENORMT arbete med alla andra i söket (utom mig då som föredrog att spåra i stället), och kom med goda råd till alla. Fullt fokus på varje hund, det kallar jag proffsigt.
Om man sedan tänker på vad ni presterade på söndagen så är ju det ett tydligt bevis på att han KAN, din gosse. Men det visste du ju redan .
Hoppas nu att dagens fina väder håller sig till imorgon, välkommen hit för att bli lite drillad!
Kram

Namn: Annelie med Yack o Natz
Hemsida: http://anneliel.mine.nu
Tidpunkt: 2010-05-24 12:56
Tjena!
Tack för att du o Lexus ställde upp på provet i går !!
Ni är så jätte duktiga !! Högre tävling till hösten,eller hur ?!Hoppas nu Lexus blir helt återställd.
ALLA var sååå imponerade av Lexus skallmarkeringar !
Kram från oss!°

Namn: Agneta
Hemsida: http://welanee.cybersite.se
Tidpunkt: 2010-05-28 00:11
Duktiga Lexus . Söket är verkligen hans grej! Nu när du vet att högre söket är en "baggis" för honom så blev du väl riktigt motiverad till ändå mer lydnadsträning. Du får väl låta bli att träna när det är varmt ute. Bättre det än att "dra ner" humöret på honom om han inte känner sig på topp ivärme.
Vi håller tummarna för er! Kram!!!

 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
«mars 2023»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031