Annorlunda jultraditioner

2009-12-13 16:11

Oj vad tiden rusar iväg. En vecka sen jag skrev nåt, men det känns som igår.

Sen vi tog beslutet att låta sommarstugan bli permanentboende för drygt tre år sen så har vi skapat en ny jultradition; vi gräver. Lagom till julen -06 så fick vi bygglov på första etappen. Ivriga som vi var att komma igång, så började vi gräva bort den gamla altanen veckan före jul. Då vi även murar om källarväggarna samtidigt för att höja takhöjden därnere, så fick den julen firas med halva huset upp-pallat med domkrafter. Lite nervöst men det gick jättebra, endast några sprickor i tapeter som ändå ska bytas ut. Julen -07 var det dags igen. Nu hade vi fått bygglov på resten av huset, dvs en utbyggnad på 25 kvadrat på framsidan. Som vanligt så var det bara att sätta igång direkt bygglovet kom, juletider eller inte. Den julen hade vi en stor vallgrav framför huset, och för att ta oss in fick vi gå på en 15 meter lång träbro. Lite nervöst  var det den nyårsaftonen då vi hade ett antal gäster, men allt gick bra, bron höll och ingen trillade ner i vallgraven. Julen -08 var det ingen grävning, men då hade vi tillbringat en stor del av hösten med ett stort hål i vardagsrummet. Nåväl, vi fick till ett fungerande vardagsrum lagom till julaftonen så gästerna slapp stampat jordgolv. Ja, nu lackar det mot jul igen, och återigen grävning. Den här gången är det kulvert som har grävts in från pannrummet in till källaren.

Grävning

Återigen så hänger huset delvis i luften. Passade även på att be Jimmie ta bort lite ogräs.

Ogräsrensning

Det går ju så mycket fortare när han kommer med maskin. Snyggt blev det också när han släntade av och la på ny jord. Man blir onekligen lite imponerad när han planterar om buskar med skopan med större precision än en annan har med spaden.

Hundträningen då? Jodå, vi harvar på. I onsdags hade jag några timmar ledigt mitt på dan, och passade på att lägga spår. La spåren vid "sökrutan" där det går utmärkt att få ut två lägrespår på samma ställe. Hade snitslat rätt så ordentligt, och passade på att åka hem och äta lunch medans spåren låg till sig. När vi kom tillbaka stog det en bil på parkeringen. Ajdå, jagar de idag tänkte jag, men det såg inte ut som någon "jägarbil". Nåväl, jag selade på Ellie och släppte på henne. Strax för första apporten så mötte vi en svampplockare, precis i spåret. Ellie gruffade till, precis som hon ville säga vad gör du i mitt spår. Nåväl, vi hejade lite bittert på gubben och Ellie fortsatte spåra som om inget hade hänt, ändå hade denna man gått precis i hennes spår fast i motsatt riktining. När vi kom till slutet så kom han igen, återigen precis i spåret och mötandes. Ellie rundade bara honom med en fnysning och gick fram till sitt spårslut med en mycket belåten min. Hon är duktig hon. Lexus spår hade jag gjort lite besvärligare över stenrösen och annat, och här hade verkligen svampplockaren snurrat runt. Men han jobbade så duktigt, min kille, trots att han inte är lika mycket spårtränad. Med endast en pinne borta tog han sig fram till slutet. Gissa om jag var belåten när jag såg hur mycket svamp som denne man hade missat i våra spår.

I fredags bar det av till Frövi för både hundträning och inköp av en begagnad frys. För att få hundarna med mig så kunde jag inte ta pick-upen, så det blev  till att koppla på släpvagnen. Tur att det var på dan och inte så många på Frövi Bk när jag dundrade in med släpet. Träningen gick bra, men Lexus kändes inte riktigt hundra. Även de andra hundarna var lite störda av något, så jag hoppas det var nåt tillfälligt. Han gjorde det han skulle, men inte med hundraprocentigt tryck. Apporteringen gick inte alls lika bra som den gjort under veckan. Ellie fick som vanligt träna ihop med sitt "lamm-kött", ett arrangemang som båda hundarna är mer än nöjda med. Efter träningen blev vi bjudna på kaffe och lusse-bullar, tack så mycket. Kunde inte låta bli att prova en apportering när jag kom hem, och då satt den i det närmaste perfekt ( brukar vara så när ingen ser). Ingen sökträning i helgen. Nästan tur med tanke på all servning kring grävande. Det ska vara mat och kaffe och hantlangning m.m. Lite lydnadsträning har vi i alla fall hunnit med, och Lexus har varit precis som vanligt, så det var väl nåt tillfälligt i fredags.

Nu äntligen har det frusit på lite, och hallgolvet ser inte ut som stampat jordgolv längre. Har dock inte gjort någon större städning än, får vänta till all grävning är klar. En och en halv vecka kvar till jul, och som vanligt så har jag inte börjat förbereda än. Det brukar lösa sig, ska försöka köpa lite julklappar till veckan, och sen får jag väl börja med mat och godsaker. Har ju lyckats bjuda hem hela släkten på glögg och kaffe på juldagen, och tror nog de förväntar sig nåt mer än köpta pepparkakor. Tur man har en karl som är händig i köket och tycker om att pyssla.


1 kommentarer

Namn: Erica
Hemsida: http://www.andica.dinstudio.se
Tidpunkt: 2009-12-13 19:43
Jag kan väl hålla med om att det för tillfället inte ser direkt ut som "en fridfull jul" hos er om man ska tro bilderna ...
Men jag kan inte annat säga än att ni är duktiga som jobbar på. Det som behöver vara klart till jul brukar också kunna bli det på något märkligt sätt. Jag tröstar mig med det varenda år .
Jag hoppas verkligen att Lexus lilla "förvirring" var något temporärt. Ska man döma av lammköttet så fanns det definitivt anledning ...
Om inte snön vräker ner nu i veckan hoppas jag att vi kan pussla in en liten träningsträff.
Kram

 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
«mars 2023»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031