Tävlat

2010-10-24 19:27 | 6 kommentarer

Tredje försöket att blogga i kväll, nu med det fasta nätet. Skärpning Telia!

Skulle inte skrivit det senaste inlägget för som ett brev på posten ( eller mejl ska det kanske vara)  så blev Lexus lite sämre, låg och med kladdiga ögon. Den senaste veckan har han dock varit piggare.

Vet ej hur det gick till, om det var tävlingssug ( har inte tävlat sen i början på mars), grupptryck eller allmän idioti, men helt plötsligt så var jag anmäld till dagens lydnadstävling på Örebro Hundsällskap. Skulle ju aldrig mer köra lydnad, och nu skulle vi tävla 2:an, en uppgift vi var allt annat än klara för.

Torsdagen ägnades åt genrep på annan ort, och Lexus var verkligen på tårna och gjorde sitt yttersta. Tror han gjorde sitt livs bästa apportering då. Var verkligen kul att köra igenom honom. I fredags så började Ellie löpa, och genast så började Lexus tänka med fel kroppsdel. Lördagen ägnades åt båtupptagning, och det blev ingen tid över till träning. Väderprognosen för söndagen lovade allt annat än gott, och snälla Hasse fixade vinterdäck på en bil som jag kunde ta.

Bar iväg mot Örebro i morse, och redan i Arboga så blev det till att slå på vindrutetorkarna. Ju närmare Örebro vi kom ju mer övergick det till snö. När vi kom fram så började sågspånsmarkeringarna på planerna snöa över.

Dagen började med gruppmomenten för samtliga klasser. Lexus låg så fint när jag kom tillbaka, men tydligen hade han skiftat ställning för betyget blev 9,5, vickar.

Det var hela 13 ekipage i 1:an ( varav 3 collie) så väntan blev ganska lång. Gör inte så mycket när man har trevliga kamrater att titta på. Tyvärr så ville vår korthårsdam inte ligga i snösörjan, men vilken revansch de tog på programmet sen. Flertalet 10:or, bl.a. på helheten. Ser fram emot när allt stämmer för er. Även övriga collieekipage fick små förargliga missar och poängen räckte inte hela vägen. Dags då för tvåan, även här med 3 collieekipage. Kul.

Var det några moment jag var säker på så var det fria följet, läggandet och hoppet. Ha! Lexus kändes så på när vi gick in, men kom direkt på en mycket godluktande fläck, sen var det momentet förstört, en 7:a. Läggande var jag ju säker på, gissa om jag blev förvånad när jag vände mig om och han satt. Ovan vid snön ? Inkallning med ställande hade vi inte tränat helt moment någon gång, så där är jag mycket nöjd med 7,5. Rutan; ja, här såg man hur vi missat att tränat med flera personer på plan. Tyckte jag riktade in honom rätt, men han fokuserade på domaren och tävlingsledaren som stod till vänster. Skickade och han sprang rakt till dessa två, lyckades på något vis dirigera honom till höger ( ett moment vi heller aldrig tränat på), och han galopperade fint in i rutan och ställde sig snyggt, då hade jag i ren frustration förflyttat mig, och nollan var ett faktum. Apporteringen slarvade han bort totalt, en 5:a, och i favvogrenen hopp blev det segt sättande och en 7:a. Fjärren kändes något så när säkert före tävlingen, men idag flippade han ur och började nosa i backen samt klia sig, en 5:a. Får väl vara glad åt kommentaren på helheten; "Oengagerat av hund idag. Bra förararbete"

Det är tydligt att Lexus är påverkad av infektionen, han orkar inte hålla ihop ett helt program. Hört flera med samma symtom och samma problem. Men var så säker, så länge det finns hopp så planerar vi att komma tillbaka. Mera träning, och stackars våra kamrater som ska få agera statister på rutan.

 


Lexus the original

2010-10-05 20:15 | 5 kommentarer

Skrockfull som jag är så vet jag knappt om jag vågar skriva dessa rader, men jag måste dela med mig av glädjen. Lexus tillfrisknande går från klarhet till klarhet, men jag är naturligtvis fortfarande medveten om att bakslaget kan komma när som helst.

Tror att det var tur i oturen att vi inte kunde åka till collie-SM, och att senaste medicineringsperioden sammanföll med sommarens värmebölja, så det blev en riktigt ordentlig vila.  Den Lexus som vi har nu är en helt annan än den vi haft de senaste åren. Hur länge har han varit sjuk?

Nu är vi igång ordentligt med träningen, och jag får ett gensvar som jag aldrig har fått. Han fungerar så bra på plan, och det är inga större problem att gå in med korrigeringar. En njutning att träna lydnad och kännas som ett team. En litet egenskap har han lagt sig till med; när han varit riktigt duktig så vill han belöna sig själv med ett fritt hopp över hinder. Det får han så gärna.

Att han mår mycket bättre visade han förra helgen då vi var på utställning igen. En pigg och glad Lexus i ringen som tyckte det var roligt att visa upp sig. Belöningen blev ett 1:a-pris i bruksklass.

Ögonen är en tydlig värdemätare på infektionen, och nu har de varit så gott som helt torra i mer än två veckor. Han äter som en häst, och Ellie får verkligen skynda sig att äta, vid minsta tvekan tar Lexus hennes mat också. De senaste åren har det varit det omvända, Ellie har snabbt tagit Lexus mat när han bara fnyst åt det. Han är otroligt social, visar inget tecken på att vilja dra sig undan, tvärtom.

Även om han är ordentligt på vid träning, så har han inga större problem att koppla av på plan. Tänk, vi som skulle börja med träning av att bara vara  på plan utan att gå upp i varv, och så var det troligtvis infektionen som orsakade stressen. Det är riktigt roligt när man får frågan om man skaffat ny hund......nej, nej, det är bara Lexus original. Är det konstigt att man går med glädjetårar innaför ögonlocken.......? Nu håller vi tummarna ( tack alla snälla som hjälper oss med det) för att det fortsätter åt samma håll.

Hösten är här på allvar, och till helgen drar det ihop sig till årets happening i båtklubben, den årliga eskadern till Strängnäs och Strängnäs marknad. Ser ut som att vädret kan bli riktigt bra och att vi slipper frosthalka på däck. Känns lite konstigt nu när man kör till Strängnäs var och varannan kväll, men det är alltid lite annorlunda att komma från sjösidan. Det brukar vara jättetrevligt när vi är så många båtar som åker tillsammans och glöggdoften är stark på bryggan. Efter helgen så är det nog dags att planera för upptagning, det blir nog inget julbord i Sandhamn i år.


Ännu en helg i hundens tecken

2010-09-20 09:39 | 1 kommentarer

Inte konstigt att man blir kallad hundidiot av oinvigda. Började i fredags med att bada Lexus och försökte göra honom fin inför utställningen. Precis när jag börjat föna ringer telefon;- "kan du åka till Järfälla? Nu?". Lyckligtvis så ordnade det sig med annan chaufför, annars har det bara varit att bada om igen. Lämnade den nybadade i husses vård och åkte till Mora på fredag kväll. Övernattade på Mora BK där jag fick äran att beskriva 7 collies och en lapsk vallhund på lördagen. Vi hade jättetur med vädret och fick se många härliga hundar. Än en gång fick vi se att med nyfikenhet och leklust kommer man långt som hund. Glädjande väldigt lite kvarstående rädslor och många ettor på skotten. Dagens stora behållning var nog ändå den collie som svarade spökena med lekinviter. Fantastiskt att se, hoppas det blev filmat och kanske läggs ut. Kul att jobba med så duktiga och trevliga figuranter och en fantastiskt duktig testledare, som trots relativt ny i "branschen" har mycket kunskap att dela med sig av. Maten vi fick gick heller inte av för hackor. Nåja, efter 8 avklarade hundar vara det bara att bege sig hemåt. Husse hade skött sig jättebra för Lexus var fortfarande ren.

Söndag morgon, upp i ottan och börja putsa på Lexus. Utställning i Eskilstuna. Tur att det är nära, har faktiskt närmare dit än till min egen klubb. Inte många som slank igenom nålsögat i collieringen. Av 22 anmälda hundar delades endast ett ck ut i kvalitén, några få släta ettor och resten åkte ut med tvåor och nå`n trea. Själva stog vi mellan en etta och tvåa, men pga en lite för hög svans så blev det en tvåa. Glädjande att vi var fyra hanhundar i bruksklass. Grattis Erica Svensson med Spader som vann bruksklassen med enda förstapriset. Stort, stort grattis även till Anders Svensson som med unge Silver tog hem hela rubbet från unghundsklassen, Cert och BIR samt dagens enda ck. Inte bara Ellie som gillar den grabben. Grattis även till Sussie Olofsson och hennes mysiga rottistik Xtra som tog Cert och Bim. Pga av en fruktansvärd huvudvärk kunde jag inte stanna kvar och titta på er. Tack för hjälpen med Lexus.

Något annat jättekul är alla collies som blivit korade i helgen. Med risk för att glömma någon får ni ett samlat grattis! Nämnas bör ändå kennel Springmist`s tik som fick sitt andra korningsdiplom. Lyfter på hatten och bugar. Det våras för collien.

Och så till veckans Towa; Debut i elit skydd med unge Arko, seger med 723,5 poäng, cert och sm-kval. Stort grattis till er.

Annelie m Yack har också varit ute och tävlat. Elitlydnad i Strängnäs, 277 p och en 2:a placering. Grattis till er! Grattis även Vire och Ilana som blev uppflyttade till lägre.

Lexus är fortfarande pigg. Senaste proverna visade att värderna halverats. Försöker att ta det lite lugnt ändå, känns lite som att det är sista chansen till tillfrisknande. Trycket i lydnadsträningen håller i sig, men gladast blev han nog när det var hans älskade matte som gick morronpromenaden idag, vilka tokryck. Och lerig fick han bli också. Ordningen återställd.

Nehej, plikten kallar. Börjar gå lite tungt med kvällskörningarna när det blir mörkt allt tidigare. Saknar sommaren.


Vardag igen

2010-09-02 16:28 | 5 kommentarer

Det var ett tag sen det skrevs något här, men semestern fick att tvärt slut och det blev långt ifrån någon mjukstart på jobbet. Normalt så brukar det vara lite lugnt efter semestern, men inte i år. Det är akuttransporter med delar till kärnkraftverk som måste igång till vintern, materiel till landets enda sockerbruk som havererat mitt i skörden och mycket annat tok utöver den vanliga körningen. Men man får ju se mycket av vårt land, och visst känner man sig lite viktig när produktionen står och faller med delarna man har på flaket.

Har satt igång Lexus så smått efter nästan två månaders vila. Det verkar som vilan gjort honom gott, för så pigg som han varit de senaste två veckorna har han inte varit på ett par år. En riktig liten odåga som anfaller sin matte bakifrån på promenaderna, håller fart på "morsan" ( som inte är sen att hänga på), kampar och sliter och framför allt med ett stort träningssug. Det känns som jag går med ett leende på läpparna hela tiden, och ser  mellan fingrarna med hans påhitt ( inom en viss gräns naturligtvis). Äntligen svarar han på lydnaden och tycker det är riktigt kul. Naturligtvis så får man backa bandet efter ett så långt uppehåll, och visst blir det lite ljud, men det mesta sitter kvar. Kul är att även andra ser skillnad på honom. Jag ropar absolut inte hej än, det är långt kvar innan man kan det, men det är så skönt att han är tillbaka, om än bara tillfälligt. Det är ju så lätt att man skyller på ålder och annat när de blir lite mindre framåt, men nu ska jag vara ändå mer uppmärksam. En annan sak är att han har återgått till att ligga på sin soffa som han inte använt på jättelänge. Dessutom är han mycket mer social än han varit på länge, nu är han med oss i stället för att dra sig undan under trappen. Har en ny tid bokad hos veterinären om två veckor, men har haft flera samtal med honom under sommaren. De här infektionerna kan ju yttra sig på så många olika sätt, och i Lexus fall så sätter det sig tydligen på hjärnan och lungorna. Det är alldeles för många hundar som drabbas av detta, kan ingen hitta på ett sätt att utrota dessa fästingar.

Har ju lovat bilder från semestern:

Tillbringade några dygn ihop med våra goda vänner och f.d grannar. Grilla måste man ju, även om det regnar.

Tony grillar

Tony skyddar köttet från väta.

Sussa kollar

Sussa kollar så allt går bra.

 

Får ofta frågan om det inte blir långtråkigt ute på sjön, och svaret är nej. I stället blir man förvånad över hur fort dagarna går, även fast man inte gör så mycket. När man är flera som åker ihop såhär så blir det ju alltid mer rörelse, men annars då? Ja, när det inte regnar så solar vi och badar, fiskar lite, med betoning på lite. Tar en tur i jollen och ser oss omkring,  tittar på filmer som vi inte hunnit sett, läser, lagar god mat och bakar. Hasse har dessutom alltid något projekt på gång som ska göras. Jag lovar att hans verktygslåda på båten rymmer mycket mer än vad en "normal" person har hemma.

Efter att ha varit hemma några dar så gick vi ut igen, men den här gången nöjde vi oss med Mälaren. Första natten tilbringade vi på vår klubbholme, alldeles ensamma.

Ensamma på ön

Skönt för hundarna som kunde springa fritt. Ellie trivdes bra på bryggan.

Ellie på bryggan

Naturligtvis så skulle det badas bastu, så Hasse satt i gång och eldade medans vi lånade lite saker ur verktygslådan och tränade uppletande. Måste göra något vettigt när det bara tar 10 min att gå runt ön.

Bastun

Bastun är relativt ny då den gamla brann upp. Själv är jag väl ingen riktig bastuälskare, men så där kan det vara skönt. Hasse friskade i med tvagning i sjön, men själv föredrog jag duschen på båten.

Hundarna älskar verkligen att vara med på sjön, fast man får inte vara pedant, särskilt inte om det regnar.

Två som trivs

Skönt att sova till motorljudet.

Vad blir det för mat?

Lexus kollar in dagens meny. Observera tungan.

Mys

"-Stör inte, matte. Vi myser med husse".

Fortsatte runt i Mälaren tills det var dags att åka hem och arbeta. Många börjar plocka upp sina båtar nu, men vi har en del kvar av säsongen. Troligtvis så går vi ut till helgen, men sen har vi ju en av årets höjdpunkter kvar, båteskadern till Strängnäs marknad i oktober. Först efter det kan vi plocka upp.


Fripassagerare

2010-08-07 21:23 | 2 kommentarer

Efter att vi befunnit oss längst ute i skärgården där inget annat än VHF:en fungerade, är det skönt att kunna koppla upp sig igen. Vädret är blandat sol och regn, med betoning på regn. Låg stilla tre dygn på ett alldeles underbart ställe, men när man ligger still så länge så blir det till att hushålla på vattnet = ingen dusch, endast tvätt i havet. Vattentemperaturen låg på 18 grader därute, och det är lite i kallaste laget för oss, men man vill ju inte lukta alltför illa, så det var bara att ta fram duschkrämen och hoppa i. Igår angjorde vi Fjäderholmarna och fick en helkväll med restaurangbesök och teater, "Har ni fest eller", med Christine Meltzer, Henrik Hjelt m.fl.

Idag gick vi in till Stockholm och tog upp två lurviga fripassagerare, en svart och en sobel. Ingen översvallande glädje från hundarnas sida, så de har nog haft det jättebra hos pappa och Laila. Men nu verkar de nöjda med att få vara med på båten. Har just gått en härlig långpromenad, vilket var nog så skönt för oss tvåbenta. Blir ju inte så mycket motion när man inte har hundarna med sig, men jag har varit duktig med mina övningar och hantlar varje morgon ändå. Nu regnar det igen, och frågan är om vi ska gå hem några dar, och sen gå ut igen, eller avvakta vädret och stanna kvar ute. Vi får se hur det blir.Vi har ju två veckor kvar på semestern, det var länge sen jag hade en så lång sammanhängande semester.

Måste göra en del besvikna; kameran är med men tyvärr glömde jag överföringskabeln. Hoppas kunna lägga ut några härliga bilder på grillning under paraply när vi kommer hem. Det roliga är att det sjökortsprogram som jag "djävlats" med under hela sommaren för att få det fungera i datorn, fungerar alldeles utmärkt.


Semester!!!!!!!

2010-07-31 19:04 | 3 kommentarer

De flesta bloggar har gått på sparlåga den senaste tiden, så också den här. I mitt fall har det inte varit pga det fina vädret, utan snarare på jobb. Men nu är det äntligen semester även för oss. Gick ut på sjön direkt i går em, så fort Jimmie kommit hem från sin semester. Befinner oss för närvarande i Stockholm, närmare bestämt Valdemars Udde. Stannar här inatt och gör "stan" innan vi fortsätter ut i skärgården.

Stort tack till er alla som hört av er om Lexus. Det har inte varit lätt att medicinera den här gången. Han genomskådar snabbt om vi ger tabletterna i godsaker, och ger vi dom hela så kommer dom upp igen. Läget är tyvärr ganska oförändrat. Nu har han verkligen fått en ordentlig vila under värmeböljan, men det kladdar fortfarande i ögonen, och det rätta trycket saknas. Ska ha en uppföljning med veterinären efter semestern.

Hundarna är hemma hos pappa för närvarande. Det var under protest vi lämnade dom igår, dom ville följa med, men dom har det mycket bättre hos pappa, och nästa vecka så får dom komma hit och åka båt.

Nehej, nu har Hasse kommit tillbaka från duschen, så nu ska vi gå ut och äta, sen vet vi inte vad kvällen bjuder på. Återkommer med reseinformation, tyvärr så fungerar modemet inte så bra när vi kör, så det får bli när vi ligger still.


Surt sa räven...........

2010-07-02 15:53 | 6 kommentarer

Ja, då var det dags igen. Efter att det gått kräftgång i vår lydnadsträning den senaste tiden så började jag misstänka att infektionen var tillbaka. Har väl egentligen haft det på känn en längre tid, men jag kollade ju upp honom i april och då var det bra. Sen vill man inte riktigt erkänna för sig själv att så är fallet. Nåja, i måndags var jag i alla fall iväg till veterinär och i tisdags kom svaret; både Borelia och Anaplasma! Igen! Surt! Lexus har inte haft några fästingar i år ( tack o lov att han tål dubbel dos Expot), så det är den gamla infektionen som blommat upp och risken att det blir kronisk är rätt så stor. Tragiskt på en så bra hund, men än lever vi på hoppet.

Ett av våra stora mål i år var ju collie-SM som går av stapeln i Oskarshamn nästa helg, men nu var det bara att avboka allt och börja med Ronaxan igen. Skittrist! Hade verkligen sett fram emot att vara med, bokade boende redan i oktober. Ett stort lycka till till er alla med era duktiga collies. Härligt med så många tävlande i både bruks och lydnad, och dessutom så många elit-ekipage.

Lite kul har vi haft det i alla fall; I söndags ( dan före provtagningen ) så bar det av till en grusgrop i närheten av Sala. I gropen fanns det baracker, husvagnar, bilar, däckhögar, stora lådor på hög m.m. Mitt i allt hade det skett en jordbävning á la Mariann, och nu var det upp till hundarna att leta skadade. Trots värmen ( Lexus blir extra värmekänslig av infektionen) så gjorde min lilla prins ett jättebra jobb. Det låg skadade på tak, i lådor och i husvagnsgarderober, men han lyckades hitta alla personer. Det märktes hur trött han var på slutet,  både värmen och klurigheterna tog sitt. Alla hundar kroknade lite, och det var väl inte så konstigt, det roliga var hur bra alla hundar gick. Det gör vi gärna om.

Nu vilar vi oss några dar, sen hoppas jag vi kan börja träna så smått. Ska undvika värsta värmen under träning, nu har vi ju inte nån panik till nån tävling.

 


Nybakad student - utpumpad mor

2010-06-14 10:53 | 3 kommentarer

Det har varit några hektiska veckor, så bloggandet har gått på sparlåga. Det har även varit väldigt dåligt med hundträning, men det får vi ta igen nu.

Som vanligt när det drar ihop sig till festligheter eller annat, så rasslar det till med extrajobb. Bara att säga tack och bock och ligga i. Nu är i alla fall studentfirandet över. Det blev en rejäl fest, och jag var mycket glad över att vi valde att vara i lastbilsgaraget när regnet kom på kvällen. När jag vaknade på morgonen och regnet vräkte ner var det inte roligt, men det kom bara lite duggstänk på da`n, så kortegen klarade sig bra. På eftermiddagen kom t.o.m. solen fram en stund.

 

 

 

Student

Eftersom Jimmies kusin också tog studenten så slog vi ihop festen, och totalt var vi över 50 personer. Garaget var så lövat och fint och allt gick jättebra. Dansen kom igång och vildast på dansgolvet var nog Jimmie, vad han höll igång.

Studentdans

Ellie och Lexus var också med och höll igång, men till slut slocknade båda hundarna mitt på dansgolvet, till mångas förtret.

Stort Grattis, Jimmie, och lycka till på nya jobbet!

Lördagen gick åt till städning, sen var det två stycken som somnade på soffan kl 8 på kvällen. Igår var det dags att ta itu med hem och trädgård, och det blev äntligen lite hundträning. Sen skulle jag ta ifatt allt datorarbete som jag inte hunnit under veckan, och vad händer? 4 timmars strömavbrott! Nåja, jobbet finns ju kvar och det var skönt att ligga på sofflocket och läsa en tidning när inget annat gick att göra. Mycket kallskuren mat fanns ju också kvar, så vi behövde inte vara hungriga.

Nu drar det ihop sig till Lydnads-SM och våra härliga klubbkamrater har kvalat in för andra året i rad. Stort Lycka Till Agneta m Razzel, Anneli m Yack samt Towa m Qaala. Lycka till även till Anna m Winna. Vi håller alla tummar och tår. Visa nu vad ni kan!


Sökhelg

2010-05-23 18:09 | 3 kommentarer

Det går fortfarande upp och ner med Lexus tillfrisknande. Den senaste veckans värmebölja har tagit hårt på honom, han har mest legat under altan. Det vet man väl själv hur det är med värme om man inte känner sig riktigt frisk. Några träningspass har det i alla fall blivit, med varierat resultat. Har jobbat de flesta kvällarna den senaste veckan, men i tisdags var jag i alla fall ledig och kunde åka ut till klubben och träna. Lite svalare på kvällen, och genast bättre resultat. Det går i alla fall mer framåt än bakåt. Var ledig i fredags, och hade planerat att åka utsocknes för en heldags-träning. Nu tog jag ( med viss övertalning) ett klokt beslut om att inte åka när han inte kändes riktigt bra. Dessutom hade ett åskoväder dragit ut över den tilltänkta träningsplanen, så den hade mer eller mindre regnat bort över natten. Nåja, ingen träning och ledig dag, läge för lite hushållssysslor. Ägnade förmiddagen åt ( välbehövd) städning, sen blev det gräsklippning och lite ogräsrensning, därefter städade jag poolen och avslutade dagen med årets premiärdopp, 26 grader, riktigt behagligt.

Igår var det collieträff med temat sök. Jag hade lovat att hålla i det, och vi var i underbara Kilsbergen, vilka marker. Jättekul att så många kom, tror vi räknade till 14 collies, en tax och en kleinspitz. Började med teoretisk inledning om sök, därefter hjälptes vi alla åt att valla rutan. Sen var det tänkt att Lexus skulle visa ett appellsök tävlingsmässigt, en baggis för honom. Ha! Det blir aldrig som man tänkt sig med dessa djur. Han missade första figgen totalt, trots att han verkligen letade. Det var inte det vanliga drivet i honom, och det kan ju vara värmen, det var väldigt varmt och kvavt.  Nåväl, den andra figgen gick jättebra, och sen tog tiden slut men vi gick ändå tillbaka till den första figgen, och nu hittade han den. Har grubblat en hel del på vad som gick fel, och en tänkbar förklaring är att bakkanten på rutan gick lite snett bakåt, alltså skulle jag ha skickat honom lite bakåt, dessutom låg figgen väldigt nära bilarna, vet inte om det kan ha påverkat. Eller också hade han bara en dålig dag. Typiskt när man ska visa. Men det är bara att träna vidare, alltid lär man sig nåt, och det var ju bra i utbildningssyfte. Efter en kort fikapaus så var det dags för alla att få prova på några skick. Vi hade hundar i mycket varierande ålder och sökerfarenhet. Ett par valpar var också med, och babyskicken var jätteroliga. Alla hundar ( och förare) var jätteduktiga, och jag hoppas det gav mersmak till fortsatt sökträning. När alla var klara beordrade jag ut två figgar i skogen och körde på nytt med Lexus, och nu gick det mycket bättre. Tack alla för en mycket trevlig dag, om än lite varm dag. Kan lova att det var mycket skönt med ett svalkande dopp när jag kom hem, nu var det 28 grader i vattnet.

Idag hade jag lovat att ställa upp och köra lägresök på domar- / tävlingsledarexaminering. Ett bra tillfälle att få köra tävlingsmässigt och stämma av träningen. Pga att Lexus varit lite låg under veckan så blev jag lovad att bara behöva köra söket, inte lydnaden. Eftersom det finns så få skallmarkörer häromkring så vill de gärna ha med honom på såna här grejor. Kändes sådär att åka dit efter gårdagens miss, men lovat är lovat. Vi måste ju ha domare och tävlingsledare för att kunna tävla. När vi samlades i klubbstugan på Hallsta BK för information så kom det fram att de behövde någon högrehund också, och helt plötsligt hör jag en röst i min mun som säger; "-jag kan köra högre". Hade jag redan glömt bort gårdagens miss i appellrutan? OK, sagt är sagt, vi tränar ju i alla fall oftast på 300 m, så längden har han ju, men nu var det ju "tävling". Helt plötsligt skulle han springa hundra meter längre med samma antal figgar. Med flera domaraspiranter, tävlingsledaraspiranter, referensdomare och examinator så var det fullt med folk på stigen, något som inte berörde Lexus alls. Ok, det var bara att köra, blev nästan lite nervös vilket är bra ur träningssynpunkt. Började skicka åt vänster, oj, där kom första markeringen. Skönt! Ett mycket bra skall och bra ute hos figgen. Därefter skick åt höger, tomt. Efter ytterligare några tomslag åt båda hållen så stog det en skogskoja en liten bit in från stigen på höger sida. Ordentligt igenbommad med fönsterluckor och rejäl dörr. Lexus började vandra runt och till slut kom skallet, väldigt tveksamt. OK, markering är markering, men jag var ganska säker på att det var hans första blindmarkering. Ingen domare började röra på sig, men det var bara att gå fram till hunden. Gissa lyckan när man hörde "- figuranten kan komma fram". Min duktiga hund, men det här måste vi absolut träna mer på, så är det nå`n som har en skogskoja stående nånstans i nån skog, hör av er. Oj, nu hade vi två figgar, och 100 m-linjen passerad.  Skickade till vänster igen och nu kom en markering igen. Duktig hund. Trots ett litet lyft på benet och dålig markering på kojan så fick vi höga betyg av alla, det lägsta var 8. Med andra ord så skulle dagens sökarbete räcka för uppflyttning till Elit! ( Om det inte vore för lydnaden). Det blev en lång men trevlig väntan innan alla fem ekipage kört sitt i skogen, men då var det gott med en kopp kaffe i klubbstugan. Nu började jag nästan ångra att jag inte skulle köra lydnaden, för nu var det verkligen en Lexus i kanonform. Men med tanke på regnet som kom, och att jag redan straffat ut mig genom att köra högre sök, så var det rätt skönt att åka hem. Det var en trött men nöjd hund jag hade med mig, men efter ett par timmars vila så körde vi lite lydnadsträning som gick riktigt bra. Skönt för Lexus att det är lite svalare idag, men det måste ju fungera i värmen också, med tanke på kommande övningar.


Smile

2010-05-06 19:49 | 2 kommentarer

Ett tag sen det blev något skrivet här, men tiden räcker inte till. Högsäsong på jobbet, högsäsong med hunderiet, allt vårpyssel som ska göras, familjens samlade födelsedagar plus många besök på reumatologen. Dessutom börjar det dra ihop sig till studentfirande.

Har så smått kommit igång med Lexus träning igen, och det går riktigt bra. Den största svårigheten är att hålla igen. Efter att en av våra träningskamrater fått mycket lyckat resultat på planen bara genom att le, så skulle naturligtvis metoden prövas även på oss. Och tack för det, vilket resultat. En kombination av min och Lexus sjukdom har gjort att vi lagt oss till med stel och osäkert utförande på plan. Tänk vad ett leende kan göra. Enligt utsago ( för jag får ju inte titta själv) så har Lexus FF blivit mycket bättre, bara genom mitt leende och att inte titta på hunden. Pröva själv att gå stelt och le samtidigt, det går inte. Så nu hoppas jag att "farsoten" sprider sig, så vi får se fler glada leenden på planen.

Idag resulterade ett skiftbyte på jobbet att vi fick en ledig dag ( förutom pappersjobbet då, men det kan man ju göra på kvällen). Styrde kosan utsocknes för en heldags hundträning. Efter gott välkomstfika så åkte vi ut och la spår. Med spåren utgådda så bar det av till brukshundklubben för lydnadsträning. Började med platsliggning med Ellie och kamratens hund. 5 min gick mycket bra. Körde lite FF och annat med Ellie så hon skulle bli nöjd. Efter att vi kört igenom kamratens hund så var det dags för Lexus. Började med FF; ett stort leende på läpparna och inte titta på hunden. Skönt att man har falkögon som säger till när man ska klicka och berömma. Tydligen så blev dagens TL riktigt nöjd med vårt FF, och det vill inte säga lite. Största problemet är jag som inte kan gå ordentligt, men om jag sköter mig så har jag en klistrad, glad hund vid min sida. Därefter körde vi inkallning och läggande, och fick godkänt. Vågade mig på ett par krypstarter, och se, det gick riktigt bra. Stärkt av dagens framgångar så kom apportbocken fram, ett moment som legat i träda under vilan. Helt otroligt, idag kunde vi t.o.m. busa med apporten utan att det gick överstyr,  och fick fram en fantastiskt "hämta-glädje". Jodå, det kommer lite glädje-skall, men inte värre än att det ger sig efter ett tag. Tempot ut har han, och om jag bara låter bli att blänga på honom när han är på väg tillbaka så har han ett mycket bättre tempo in. Hur var mantrat? " Titta upp i träden". Avslutade med ett uthopp, och trots lite sned landning så nöjde jag mig för idag. Hoppet tycker han ju är fantastiskt roligt, och ofta belönar han sig själv när han tycker att han varit duktig med ett hopp.

Oj, oj, det tar tid att köra igenom fyra hundar. När vi kom tillbaka till spårskogen så hade det gått  2½ timme. Skäms att skriva det, men tiden har inte räckt till för någon spårträning för oss i vår, så det var säsongsdebut. Det blev lite för svårt för Lexus, trots att vår spårläggare lagt ett jättefint spår. Har ju trots allt inte kört så mycket spår med honom, det blir ju mest sök. Vi backar bandet och kommer tillbaka. Tydligen så var det lite knepigt i skogen idag, för kamraterna som "bara" hade ett spårupptag fick även de lite problem i början som snabbt rättade till sig. Till sist fick en mycket lycklig Ellie gå ut sitt spår, och även här såg man att det var svårt idag. Ellie brukar vara klockren men missade de två första apporterna, men sen så gick hon som en klocka. Snacka om lycklig hund.

Nu kurrade det rejält i magen, och den hämtade lunchen smakade utmärkt. Avnjöt maten tillsammans med lite MH-filmer. Alltid lika kul. Tusen tack för idag.

Ellie ja, undrar om hon gått i barndom. Vilken liten busa. Man skulle behöva kameran framme för jämnan. Är hon inte under uthuset, krypandes på korrugerad plåt och med trossbotten på ryggen så står hon på vikta, korrugerade plåtar på poolen. Alternativt springer på en gungande poolduk på jakt efter vatten ( som faktiskt finns i skålen i köket). Häromdan kom Hasse in och sa att jag måste komma ut och titta på hunden; Uppe på vårat virkesförråd, 1½ m högt, med presenning på och dessutom ett par stegar överst, där stog våran gullegumma och var så nöjd med livet. Tror att även hennes vinterstelhet har släppt. Man blir ödmjuk för varje dag vi får ha henne hos oss, och dessutom så pigg och busig. Att få tillbringa en dag ihop med hennes alldeles egna "lammkött" gör ju inte saken värre.

Nehej, arbete var det. Men får ju inte glömma bort att än en gång gratulera Towa och ynglingen Arko. Mindre än en vecka efter uppflyttningen till högre spår så slår de till med seger och  uppflyttning till högre skydds! Grattis! Blir man imponerad? Nu hoppas vi få återkomma med fler gratulationer efter helgen. Lycka till ni alla som ska ut och tävla.


«februari 2023»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728